Heeft joggen voordelen voor squashers?

Algemeen

Heeft joggen voordelen voor squashers?

Veel squashsers zullen na een bepaald punt (vaak is dat na een verlies) besluiten om fitter te worden om beter te gaan presteren op de squashbaan. Voor veel mensen is het echter moeilijk om te weten waar ze moeten beginnen. Joggen of hardlopen is dan een toegankelijke en voor de hand liggende optie, maar heeft dit daadwerkelijk voordelen voor squashers?

Gewrichten belasten

Ook al lijkt joggen heel simpel en toegankelijk, er zijn meerdere zaken die joggen geen ideale conditieverbeteraar maken voor een squashspeler. Het eerste probleem is dat rennen een klap geeft aan de gewrichten. De enkels, heup en vooral de knieën worden snel overbelast. 
De vloer van een squashbaan is zo ontwikkeld dat hij een beetje meegeeft, iets wat de stoep en wegen buiten niet doen. Zo kan de belasting op de gewrichten op lange afstanden snel opbouwen, voornamelijk bij mensen die te veel lichaamsgewicht hebben. Problemen als shin splints, runner’s knee, plantaire fasciitis, iliotibiale bandsyndroom en achillespeesontsteking liggen op de loer voor een onervaren hardloper.

Specificiteit van je training

Het tweede probleem met joggen als doel om je conditie als squashspeler te verbeteren, is specificiteit. Een van de belangrijkste zaken om op te letten als je je conditie wilt verbeteren, is om de training zo specifiek mogelijk te laten aansluiten bij jouw sport. Voor squash hebben oefeningen als ghosting, court sprints en lunges (en variaties hierop) de voorkeur, aangezien die beter bij squash passen dan langzame, lange afstanden op hetzelfde tempo.
Is joggen dan een complete tijdverspilling voor squashspelers? Niet per sé. Zolang de gewrichten beschermd zijn en de hardloopsessie goed vormgegeven is, kan hardlopen succesvol in je squashtraining opgenomen worden. Een van de beste manieren om de belasting op je gewrichten te verminderen is om alleen te rennen op gras, een hardloopbaan of loopband. 

Korte sessies

Om de specificiteit van joggen beter bij squash te laten passen, kun je je workouts indelen in kortere sessies. Dat past namelijk beter bij het type energie dat je voor een potje squash nodig hebt. Afstanden langer dan vijf kilometer rennen geeft over het algemeen weinig verbetering voor de conditie die je als squashspeler nodig hebt. Kies liever voor kortere sessies van zo’n vijftien tot zestig seconden om een squashwedstrijd te simuleren. Daarin draait het immers om snelle, korte afstanden. 

‘Fartlek training’ is een minder gestructureerde maar net zo nuttige oefening. Deze training houdt in dat je naar een willekeurige boom of lantaarnpaal in de buurt rent. Daarna rem je even af, en zoek je een nieuw doel om naartoe te rennen. Deze training is ontstaan in Zweden en betekent ‘snelheidsspel’.
Deze training kun je goed met een sportmaatje doen, waar je samen om de beurt bepaald hoe ver en snel elke sprint is. Probeer de sessies rond de dertig tot veertig minuten te houden, waarin je tijdens de meest intense momenten tot negentig procent van je kunnen gaat.

Kortom: joggen of hardlopen kan goed zijn voor je (squash)conditie, mits je je training afstemt op de korte, snelle afstanden die je aflegt tijdens het squashen. Probeer blessures te voorkomen door alleen op dempende ondergronden te rennen.

« Terug