Byrtus en Tyma winnen EK onder de 19

Algemeen

Byrtus en Tyma winnen EK onder de 19

De Tsjechische Victor Byrtus en de Poolse Karina Tyma gaan bij het EK onder de 19 met de individuele kampioentitels naar huis, bij respectievelijk de jongens en meisjes. Gisteren wonnen beide squashers hun finales glansrijk met 3-0.

Van 13 tot en met 16 april streed de top van de Europese jeugd in de Tsjechische hoofdstad Praag om de kampioenstitels. In totaal namen 116 spelers deel aan het toernooi, onder wie zes Nederlanders.

De Engelsen het leken kampioenschap bij de dames te domineren, maar liefst 3 van de 4 halve finalisten kwam uit Engeland. Niettemin versloeg de Poolse Karina Tyma haar Engelse tegenstandster in de halve finale met 3-0, waardoor de laatste ronde toch geen Engelse aangelegenheid werd. Hier kwam ze tegenover de Engelse Katie Maliff te staan, die in de ronde daarvoor Alice Green eruit had geknikkerd. In 26 minuten tijd versloeg Tyma hierop haar Engelse tegenstandster in alledrie de games, waarmee ze de titel pakte. 

Bij de heren ging de eindstrijd tussen de Tsjechische Victor Byrtus en de Zwitserse Yannick Wilhelmi. Byrtus rolde in eigen land vrij probleemloos door de kwart- en de halve finales, beide won hij met een overtuigende 3-0. Wilhelmi had het minder gemakkelijk. De Zwitser stuitte in de halve finale op taai verzet van de Ier Sam Buckley. Nadat Wilhelmi de eerste paar games nipt binnensleepte, wist zijn Ierse opponent de stand gelijk te trekken door de daaropvolgende twee games te winnen. In de vijfde game kreeg Wilhelmi eindelijk de overhand en won hij met 11-4. In de finale bleek Byrtus echter een maat te groot voor de Zwitser. Wilhelmi weerde zich tot het einde toe kranig, maar toch gingen de eerste 3 games allemaal naar Byrtus, die daarmee in eigen huis de kampioenstitel binnensleepte.

Teamtoernooi

Nu de individuele wedstrijden gespeeld zijn, gaat morgen het teamtoernooi van start. Van 18 tot en met 21 april zullen teams uit 21 verschillende Europese landen tegen elkaar spelen. Namens Nederland treden Maas, Fritsche, Van der Vegt, Stauffer en Dubbeldam aan. Sjef van der Heijden fungeert tijdens het EK als event coach van de nationale jeugdploeg.
 

« Terug