Wat voor soorten squashballen zijn er?

Algemeen

Wat voor soorten squashballen zijn er?

Wie voor het eerst gaat squashen, zal het al snel opvallen dat de squashballen verschillende markeringen hebben. Op de ene staat een blauwe stip, de andere heeft twee gele en op sommige staat helemaal niets. Als je net met squashen begint, kan dit de nodige verwarring opleveren. Want waar moet je bij het uitkiezen van de juiste squashbal eigenlijk op letten?

Soorten squashballen

Squashballen zijn in het algemeen zwart, met een of twee stippen. Elke soort markering heeft zijn eigen afmetingen en stuiterkracht. Welke bal ideaal is voor jou, hangt sterk af van de ervaring. In totaal zijn er vier soorten squashballen:

  • Zwarte bal met dubbele gele stip: Dit is de officiële wedstrijdbal van meerdere squashbonden en de meest gebruikte bal in de squashsport. Deze bal is niet snel en heeft weinig stuiterkracht. Daarom is deze bal het geschiktst voor ervaren competitiespelers. 
  • Zwarte bal met 1 gele stip: Deze bal voor gevorderden heeft dezelfde afmeting en hetzelfde gewicht als de exemplaren met twee gele stippen. Het belangrijkste verschil is dat de ballen met één gele stip 10% meer stuitkracht hebben. 
  • Zwarte bal met rode stip/zonder stip: Ballen met een rode stip zijn 6% groter dan de geelgestipte exemplaren. Ook stuiteren ze 20% meer dan bijvoorbeeld competitieballen. Deze ballen worden meestal gebruikt door gemiddelde spelers en beginners.
  • Zwarte bal met blauwe stip/blauwe bal: Dit zijn de squashballen voor beginners, junioren en recreanten. Ballen met een blauwe stip zijn 12% groter dan competitieballen en stuiteren 40% beter. 
  •  

Wanneer moet je je squashballen vervangen?

Hoe graag je waarschijnlijk ook tijdens de eerste squashtraining al met de competitiebal wil spelen, is het toch verstandiger om voor een andere bal te kiezen. Omdat de wedstrijdballen weinig stuiteren, zal je in het begin niet snel genoeg zijn om de bal te spelen en zal het spel weinig rally's bevatten. Daarom kan je als beginner het beste voor een bal met een rode of blauwe stip gaan.  Pas wanneer je meer ervaren bent, kan je deze ballen vervangen voor een exemplaar met een gele stip. 

Tijdens trainingen en wedstrijden krijgen de squashballen  het nodige geweld te verduren. Iedereen die langere tijd met dezelfde bal speelt, zal merken dat de naar verloop van tijd minder goed reageert. Ook komt het regelmatig voor dat squashballen lek raken en nog minder stuiteren. De stuiterkracht van de bal kan het verschil zijn tussen winst of verlies, dus vervang je ballen regelmatig. Hoe vaak precies, hangt af van je speelstijl en ervaring. Speel je intensief en sla je veel harde ballen? Dan kan je wel twee tot drie ballen per maand nodig hebben. Heb je nieuwe squashballen nodig? Bij de meeste clubs en centra zijn de verschillende ballen te koop. En anders zijn ze natuurlijk ook online bij Dunlop te koop.
 

« Terug