Hoe houd je je sportschoenen fris?

Algemeen

Hoe houd je je sportschoenen fris?

Wie wel eens een potje Squash speelt, weet dat je tijdens het spelen gaat behoorlijk kan zweten. Na zo'n intensieve match wil je je sportkleren dan ook zo snel mogelijk in de wasmachine doen. Maar voor je sportschoenen ligt dit echter wat lastiger. Niet iedere sportschoen kan namelijk zo maar in de wasmachine gooien. En wat kan je dan doen om je schoenen schoon en fris te houden?

Hoe kan je voorkomen dat je schoenen gaan stinken?

Je kan een zweetgeur in je sportschoenen voorkomen door ze na een squashwedstrijd volledig te laten opdrogen. Heeft je schoen een uitneembare binnenzool, haal deze er dan uit. Je kan je schoenen het beste laten drogen in een schone en goedgeventileerde ruimte. Het is een open deur, maar laat ze vooral niet in je (sport)tas of kluisje liggen! Als je de schoenen er na een paar dagen weer uit haalt, is de kans groot dat ze nog steeds vochtig zijn en daardoor niet lekker meer ruiken. Daarnaast kan het ook helpen om je schoenen een nacht buiten in de frisse lucht te zetten. Check vooraf wel even het weerbericht, anders heb je de volgende dag alsnog drijfnatte sportschoenen.  

 

Wel of niet in de wasmachine?

De makkelijkste manier om schoenen weer schoon en fris te krijgen, is door ze in de wasmachine te stoppen. Een aantal sportschoenen kan prima op 30 graden worden wassen. Helaas geldt dat niet voor alle sportschoenen. Schoenen van kunststof en katoen komen er meestal weer als nieuw uit, maar andere schoenen kunnen door de omdraaiingen en het vele vocht hun vorm verliezen. Bovendien kan het warme water ook de lijmlagen beschadigen, waardoor de zolen gaan loslaten. Controleer daarom vooraf altijd goed de labels van je schoenen, voordat je ze in de wasmachine gooit.. 

Als ze in de wasmachine kunnen, is het slim om vooraf de veters en binnenzolen eruit te halen. Je kan je schoenen het beste in een kussensloop stoppen, die je met een veiligheidsspeld dichtmaakt. Tenslotte is het handig om een paar handdoeken mee te wassen, om te voorkomen dat je sportschoenen door de machine gaan beuken en slingeren.

 

Huismiddeltjes

Als je je sportschoenen toch liever niet in de wasmachine stopt, zijn er nog diverse middeltjes om zweetgeurtjes uit je schoeisel te houden. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kan een schepje baking soda wonderen verrichten. Besprenkel hiervoor de binnenkant van je schoenen met een theelepel soda en laat ze vervolgens een nacht staan. Hierna schud je ze weer uit, waarna de stank verdwenen is. Een andere truc is om je schoenen een dag in de vriezer te leggen. De bacteriën die de vieze geur veroorzaken, kunnen in extreem lage temperaturen namelijk niet overleven. Als je je sportschoenen dus een dag in een plastic tas in de vriezer stopt, ruiken ze daarna weer als nieuw. Vergeet alleen niet om je schoenen eerst te laten ontdooien voordat je ze weer aantrekt!
 

« Terug