Waarom squashen je gelukkig maakt

Algemeen

Waarom squashen je gelukkig maakt

Twijfel je nog of je wel aan squash zal beginnen? Nergens voor nodig, er zijn redenen genoeg om de squashbaan op te gaan! Los van het feit dat squashen natuurlijk een enorm leuke sport is, is sporten ook goed voor je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat laatste zou je misschien verassen, maar het is toch een vaak gehoord verhaal. Volgens deze theorie, zou je door regelmatig intensief te bewegen op lange termijn een stuk gelukkiger worden. Deze tip komt vaak langs in tipartikelen en zelfhulpboeken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Wordt je echt gelukkiger van regelmatig sporten?

Maakt sporten echt gelukkig?

Er zijn diverse onderzoeken naar deze vraag gedaan, die lijken te suggereren dat je door te sporten inderdaad positiever in het leven gaat staan. Zo publiceerde Het Mulier Instituut in 2018 een onderzoek over het verband tussen sporten en geluk. Hierin gaven sporters hun geluksgevoel gemiddeld een 7,5, tegenover een 7,0 voor de niet-sporters. Ook de Sportdeelname Index 2015 van het NOC*NSF laat soortgelijke cijfers zien. In deze enquête gaf 77% van de mensen die regelmatig sporten aan (zeer) tevreden met hun leven te zijn. Voor mensen die weinig tot niet sporten was dit 70%. Deze cijfers lijken erop te wijzen dat sporten inderdaad een (licht) positief effect heeft op je geluksgevoel.

Toch waarschuwen wetenschappers om niet te snel conclusies te trekken. Bij deze onderzoeken is namelijk niet altijd zeker wat oorzaak is en wat gevolg. Het is ook mogelijk dat mensen die al gelukkig zijn, eerder geneigd zijn om te gaan sporten, wat de verschillen in geluksgevoel zou verklaren. Daarnaast spelen er nog verschillende andere factoren mee in je tevredenheidsgevoel. Denk bijvoorbeeld aan je werk, je familie en je gezondheid. Hoe gelukkig je bent, hangt dus zeker niet alleen af van de vraag of je wel of niet sport. Met deze waarschuwing in het achterhoofd, zijn er toch wel degelijk redenen om aan te nemen dat sporten je gelukkiger maakt. Voorwaarde is hierbij wel dat je een sport volgt die je leuk vindt.

Waarom wordt je gelukkig van sport?

Allemaal leuk en aardig, maar waarom krijg je van squashen nou eigenlijk een gelukkig gevoel? Hier zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen geeft je brein stoffen als endorfine, serotonine en dopamine af  tijdens het sporten. Dit zijn zogenaamde ‘feel good stofjes’, die je blij maken, pijn verminderen en je een gelukzalig gevoel bezorgen. Deze cocktail van positieve stoffen komt al vrij na ongeveer 20 tot 30 minuten intensief bewegen. 

Daarnaast helpt squashen ook tegen stress. Overspannenheid wordt vaak veroorzaakt door (langdurig) piekeren. Squashen helpt je om even de zinnen te verzetten en je hoofd leeg te maken. Om een match te kunnen winnen, moet je je immers helemaal op het spel focussen, waardoor je niet meer bezig bent met piekeren. Ten slotte is squashen ook goed voor je sociale contacten. Het is algemeen bekend dat sociale contacten je gelukkiger maken. Sporten helpt je om je netwerk uit te breiden. Bijna een kwart van de Nederlanders (24%) geeft aan via sporten nieuwe vrienden te maken. En geen betere plek om nieuwe mensen te ontmoeten dan op de squashbaan! 

Foto: Steve McFarland [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons
 

« Terug