Voor het eerst op de squashbaan? Hier moet je op letten!

Algemeen

Voor het eerst op de squashbaan? Hier moet je op letten!

Aan een nieuwe sport beginnen is niet altijd even makkelijk. Je moet jezelf immers een hele serie aan nieuwe vaardigheden en technieken eigen maken voordat je serieus aan de slag kan gaan. Squash vormt hier geen uitzondering op. Een wondermiddel om binnen een paar weken als een prof te spelen bestaat (helaas) niet. Wil je een goede squasher worden, dan moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Er zijn als beginner echter wel een aantal zaken waar je op kan letten om je speelniveau op te krikken. 

Het begint met je greep

Om de bal goed te kunnen slaan, is het van belang dat je je racket op de juiste manier vasthoudt. Squash is een razendsnelle sport, waarbij de bal alle kanten op schiet. Om snel te kunnen reageren, moet je je racket zo vasthouden dat je zowel forehand als backhand kunt slaan. Hiervoor hanteer je de zogenaamde V-grip. Hierbij laat je je wijsvinger een beetje omhoog langs de grip wijzen, zodat er een V-vorm tussen je duim en wijsvinger ontstaat. Verder houd je het racket vast op een manier alsof je iemand een hand geeft. Hierdoor staat je racketblad bij een slag namelijk mooi open, waardoor je de bal optimaal kan raken.

Verlies de bal niet uit het oog

Wellicht ter overvloede, maar verlies de squashbal niet uit het oog. Ook als je tegenstander achter je staat, moeten je ogen continu op de bal gericht zijn. Als je de bal de hele tijd blijft volgen, kan je namelijk beter inschatten waar hij terecht zal komen, waardoor je meer tijd hebt om te reageren. Dit klinkt heel simpel, maar het is lastiger dan je denkt. Je zal een tijdje moeten oefenen voordat je het zonder nadenken kan. Ben je bang om een squashbal in je oog te krijgen? Dan is het een goed idee om een squashbril aan te schaffen.

Bewaar de juiste afstand tot de bal

Een vaak voorkomende fout bij beginnende squashers is dat ze te dicht op de bal gaan staan. Als je voor het eerst op de squashbaan staat, wil je het nu eenmaal graag goed doen. Niets mis mee, maar je moet er wel op letten dat je niet overdrijft. Zorg er dan ook voor dat je in je enthousiasme niet te dicht naar de squashbal toe rent. Hierdoor kun je vervolgens namelijk geen goede slag maken, omdat je niet met een gestrekte arm kunt doorzwaaien. Bewaar daarom de juiste afstand tot de bal. In het begin zal je hierbij misschien de nodige ballen missen, maar dat hoort nu eenmaal bij het leerproces.

Begin op tijd met de achterzwaai

Als je de bal krachtig wil raken, dan moet je op tijd aan de achterzwaai beginnen. Om kracht te kunnen zetten, moet je het racket eerst naar achteren brengen voordat je de slagbeweging inzet. Hierbij moet je slaghand ongeveer tot schouderhoogte komen. Zorg ervoor dat je je racket op tijd in deze positie brengt. De squashbal gaat namelijk sneller dan je denkt. Breng je je racket pas op het moment van slaan in positie, dan heb je geen tijd om hem ver genoeg naar achteren te brengen. Hierdoor moet je een haastige korte slagbeweging maken, waardoor je niet goed kunt richten. Breng je racket daarom al in positie terwijl je naar de bal toe beweegt, zodat je de slag rustig kan uitvoeren.
 

« Terug