Schweertman en van der Heijden opnieuw Nederlands Kampioen

Algemeen

Schweertman en van der Heijden opnieuw Nederlands Kampioen

Milou van der Heijden en Piëdro Schweertman hebben vandaag tijdens de finales van het NK Squash 2020 de nationale titels veroverd. Van der Heijden won daarmee haar derde Nederlandse titel op rij (vijf in totaal). Schweertman bereikte met zijn overwinning de vierde titel op rij.

Van der Heijden verslaat debutante ‘Maas’ in finale

De damesfinale had een verrassend affiche met dank aan de 17-jarige debutante Fleur Maas [3]. De knappe overwinning van Maas op Tessa ter Sluis [2] in de halve finale, zorgde ervoor dat er geen herhaling kwam van de finale in 2019. 

 

Ondanks dat Maas enkele prachtige punten speelde, dicteerde Van der Heijden het spel van begin af aan. Van der Heijden won binnen 42 minuten met 3-0 (11-7, 11-7, 11-4) en werd daarmee voor de vijfde keer Nederlands Kampioen. 

 

Van der Heijden: ‘’Ik kijk met een positief gevoel terug op de finale, ik heb goed gespeeld en was voorbereid op het spel van Fleur (Maas, red.) waar ik regelmatig mee train. Ik ging vooral uit van mijn eigen krachten en heb hierdoor mijn eigen spel kunnen spelen’’ Van der Heijden was eveneens lovend over Maas: ‘’Het is een knappe prestatie om als 17-jarige debutante de finale te bereiken en dat biedt perspectief voor de toekomst.’’

 

Maas – twee weken terug gekroond tot Nederlands Jeugd Kampioene - keek tevreden terug op het toernooi: ‘’De finale van het Nederlands Kampioenschap is een prachtig podium om op te mogen spelen, het is voor mij een goed leermoment geweest voor volgend jaar. Ik heb mijn doel behaald door in de finale te komen en daar ben ik erg blij mee. Milou (van der Heijden, red.) is een super goede speler en vond het erg leuk om weer eens in officiële wedstrijd tegenover elkaar te staan, maar vind het vooral heel knap dat ze voor de vijfde keer Nederlands Kampioen is geworden.

 

ERVAREN SCHWEERTMAN WINT VAN NIEUWKOMER TER SLUIS

Het toernooi kende eveneens een verrassende finale, doordat de 27-jarige Marc Ter Sluis [3] in de halve finale knap won van de als nummer twee geplaatste Roshan Bharos. Een finale met prachtige rally’s enerveerde het publiek in het Frans Otten Stadion te Amsterdam. 

 

Schweertman (36 jaar) verloor tot aan de finale nog geen enkele game en leek weer op weg naar een 3-0 overwinning. Ter Sluis zette in de derde game Schweertman echter goed onder druk, versnelde zijn spel en kwam terug in de wedstrijd (2-1). De ervaring van Schweertman in de vierde game, zorgde ervoor dat Ter Sluis er niet meer aan te pas kwam en bekroonde zich daarmee voor het vierde jaar op rij tot Nederlands kampioen.

 

Zelf kijkt Schweertman [1] terug op een rommelige finale: ‘’Het spel in de eerste game was rommelig, in de tweede game ging het redelijk en heb ik solide kunnen spelen. De derde game was slordig door veel losse ballen. Gelukkig kon ik in de vierde game spelen zoals het hoorde door vroeg druk te zetten’’. 

 

Het geheim voor de titel ligt volgens Schweertman in het late pieken: ‘’Ik ben hartstikke blij met mijn vierde titel. Het is voor mij altijd een droom geweest om het NK te winnen, dat dit nu voor de vierde keer uitkomt had ik van tevoren nooit gedacht. Voor mij is het NK een van de mooiste toernooien waar ik naar uitkijk en hard voor train. Ik ben blij dat het resulteert in een titel erbij ondanks dat ik ouder word. De combinatie van mijn ervaring, goede slagen en een sterke conditie laten zien dat ik op latere leeftijd nog steeds kan pieken. Aan stoppen denk ik in ieder geval nog niet’’. 

Foto's: Gerhard Nel & Georgette Boele

« Terug