We blijven squashen, maar in afgeslankte vorm

Algemeen

We blijven squashen, maar in afgeslankte vorm

Afgelopen maandag kondigde zowel het kabinet als enkele veiligheidsregio’s aanvullende maatregelen aan vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Ook de sportsector kreeg nieuwe maatregelen opgelegd die haar impact hebben op de squashsector.

 

Juist in tijden als deze waarin ook de oproep is om – als het kan – zo veel mogelijk thuis te werken, is sporten belangrijk om vitaal en gezond te blijven. De afgekondigde maatregelen voor de sportsector hebben dan ook als doel om sport zo veel als mogelijk te behouden, maar wel groepsvorming te voorkomen. 

 

Het kabinet heeft tot de volgende maatregelen besloten, de uitwerkingen hiervan zijn onderaan dit bericht terug te vinden.

  1. Horeca gaat tijdelijk dicht, óók commercieel met een volledige horecavergunning;
  2. Publiek is niet toegestaan bij welke vorm van squash dan ook (uitzondering voor chauffeurs jeugd t/m 17 jaar bij uitwedstrijden);
  3. Aanvullende maatregelen wedstrijdsport.

 

Het goede nieuws is dat de squashcentra de squashsport mogen blijven aanbieden alsmede het feit dat SBN Competities en andere vormen van wedstrijdsport doorgang kunnen vinden, er is namelijk géén beperking op het aantal personen dat tegelijk aanwezig is. De squashsport is tijdens actieve sportbeoefening vrijgesteld van de 30 personen maatregel. Tegelijkertijd is SBN zich bewust van de impact die de eerste maatregel heeft op squashcentra en squashers. 

 

Tom Lucas, directeur SBN: ‘’We zijn opgelucht dat sporten mogelijk is en blijft ook al is het in afgeslankte vorm. Juist in deze tijd waarin we ook veel thuiswerken is vitaliteit belangrijk. Tegelijkertijd is squash onlosmakelijk verbonden met het sociale aspect dat zich óók in de horeca afspeelt. Dit element zorgt mede voor de mentale frisheid, iets dat alle squashers – die veelal fulltime werken – in tijden als deze goed kunnen gebruiken. We hopen dan ook dat dit binnenkort weer kan.’’

 

Rogier van Veen, contactpersoon centra en verenigingen: ‘’Iedere squashaanbieder in Nederland haalt voor een groot deel haar omzet uit horeca-verkoop, met de verplichte sluiting in de periode maart – juli in het achterhoofd, is dit de volgende tegenslag voor de squashcentra. Met het verbod op horeca zal de infrastructuur opnieuw onder druk komen te staan, juist bij aanvang van het kwartaal waarin squashcentra drukbezocht worden.’’

 

SBN communiceert vandaag nog naar alle eigenaren/voorzitters van squashcentra of clubs alsmede de wedstrijdleiders in Nederland over de beweegredenen alsmede de mogelijkheden die er wel zijn. SBN roept voor nu alle squashers op om vooral te blijven squashen, juist nu!

 

Alle maatregelen gaan in op dinsdag 29 september 2020 vanaf 18.00 uur voor een periode van 21 dagen en/of langer indien kabinet, veiligheidsregio en/of gemeente hiertoe beslist.

 

Uitwerking algemene maatregelen

Verbod op publiek

Bij alle toernooien, competities, demonstraties, trainingen of andere vormen van squash is het niet toegestaan om als toeschouwer aanwezig te zijn op squashcentra. Squashers komen alleen voor actieve sportbeoefening naar het centrum en vertrekken na de activiteit direct naar huis (omkleden/douchen is mogelijk indien het centrum dit faciliteert). 

 

Enige uitzondering hierop zijn chauffeurs van jeugdspelers t/m 17 jaar bij uitwedstrijden. In dit geval vallen de benodigde chauffeurs onder teambegeleiding. Zij vallen dus niet onder de regel voor toeschouwers en mogen blijven kijken naar de wedstrijd. Zorg er wel voor dat je het aantal rijouders beperkt tot dat wat je nodig hebt om naar de wedstrijd te komen.

 

Horeca gaat dicht, óók commercieel

Vanaf 29 september moet de horeca in/op/rondom sportlocaties en/of -complexen tijdelijk gesloten blijven. Dit geldt óók voor commerciële horeca met een volledige horecavergunning. Squashcentra kunnen bij hun lokale gemeente een ontheffing aanvragen om onder andere voorwaarden tóch open te gaan. Dit kan alleen als het horeca gedeelte ook een andere functie dient, bijvoorbeeld een restaurant.

 

MAATREGELEN WEDSTRIJDSPORT

Zoals aangegeven is er een beperking op toeschouwers rondom wedstrijdsport. Door het semi-individuele karakter van onze sport, is de regelgevingen rondom wedstrijden complex.

 

Toernooien

Squashers spelen tijdens een toernooi vaak meerdere wedstrijden met soms lange tussenpauzes Tijdens een toernooi mogen squashers verblijven op de accommodatie m.u.v. het horecagedeelte en vertrekken na de laatste wedstrijd direct (douchen en omkleden mag daar waar mogelijk). SBN gaat morgen in beraad over de aanstaande SBN Basics Tour.

 

Competitie

  • Je komt als team zo veel als mogelijk individueel naar de wedstrijd;
  • Indien je besluit toch gezamenlijk te reizen, begeef je je met maximaal vier personen naar het squashcentrum en vermijd je het OV met name in de spits;
  • Indien je niet speelt, neem je plaats op de aangegeven reservebank;
  • Na afloop van de gespeelde duels vertrek je - als team- direct (douchen en omkleden mag daar waar mogelijk).

 

« Terug