Wijziging

Algemeen

Wijziging "Bloedregel"

Squash wordt in Nederland in wedstrijdverband beoefent volgens de spelregels die World Squash Federation (WSF) voorschrijft. WSF heeft onlangs bekend gemaakt dat de spelregels omtrent Bloedingen gewijzigd zijn. De nieuwe "Bloed-regels" gaan per direct van kracht en is van toepassing op alle wedstrijden die volgens de spelregels van WSF worden gespeeld. Lees verder om meer te lezen over de nieuwe "bloed-regel".

 

Regel 14.4. De regel over bloedingen is geüpdatet. Een Bloeding wordt gedefinieerd als: Wanneer een bloeding ontstaat en het bloeden zodanig is dat het overgedragen kan worden aan de tegenstander op de baan.


Een schaafwond, schrammetje of een loszittend stukje huid, zonder bloed valt het niet onder een Bloeding en dient het spel voortgezet te worden. Ook valt bloed dat zichtbaar is op aangebracht verband, kleding of andersoortige bedekking niet onder de definitie van een Bloeding.

Als er een Bloeding optreed, dan moet de speler met de Bloeding de baan verlaten. Het is de taak van de scheidsrechter om ervoor te zorgen dat speler met de Bloeding zo snel als mogelijk terugkeert op de baan volgens de volgende bepalingen.

14.4.1. Zelf Veroorzaakt: Wanneer de Bloeding door een actie van de speler zelf wordt veroorzaakt. Hieronder valt bijvoorbeeld: een val, een duik, te dichtbij naar de andere speler gaan die aan slag is, bloedneus of iets vergelijkbaars. Een speler krijgt 5 minuten om het bloeden te stelpen en te verbinden. De scheidsrechter moet de tijd bijhouden vanaf het moment dat de behandeling van de Bloeding begint.

Als de speler met de Bloeding niet binnen 5 minuten klaar is om te spelen nadat er 5 minuten is verstreken, dan heeft de speler nog de mogelijkheid om een game op te geven en die extra tijd die er tussen games is, te gebruiken voor verdere behandeling.

Als dezelfde Bloeding nogmaals gebeurd, dan krijgt een speler geen vijf minuten en heeft deze alleen de optie om een game op te geven om de tijd tussen games te gebruiken voor behandeling/herstel.

Indien het voor de speler met een Bloeding niet lukt om binnen de gestelde tijden de herstellen, dan zal de scheidsrechter de wedstrijd toewijzen aan de tegenstander van de speler met een Bloeding.

14.4.2. Bijgedragen: Wanneer de Bloeding is veroorzaakt door het handelen van beide spelers, krijgt de spelers met een Bloeding een door de scheidsrechter te bepalen redelijke tijd om het bloeden te stelpen en om de bloeding te verbinden. Deze mag zich laten adviseren door medisch personeel.

Als dezelfde Bloeding wederom optreed, buiten de schuld of dankzij de schuld van beide spelers, dan krijgt de speler met de Bloeding, dan krijgt deze wederom een redelijke tijd om van deze Bloeding te herstellen en verbinden.


Als dezelfde Bloeding wederom optreed door een actie zelf veroorzaakt door de speler met een Bloeding, dan is er geen hersteltijd mogelijk. De speler kan dan alleen een game opgeven om zo de tijd tussen games door te gebruiken om te herstellen en verbinden.

Indien een speler na een redelijke tijd of de gestelde tijden, niet verder kan met spelen, dan wordt de wedstrijd toegewezen aan de tegenstander van de speler met een Bloeding.


14.4.3. Veroorzaakt door de tegenstander: Wanneer de Bloeding enkel en alleen door de tegenstander is veroorzaakt.

14.4.3.1. Wanneer de Bloeding enkel en alleen door de tegenstander onopzettelijk is veroorzaakt dan krijgt de speler met een Bloeding een redelijke tijd om het bloeden te stelpen en verbinden. Een redelijke tijd is te bepalen door de scheidsrechter, deze mag zich laten adviseren door medisch personeel. Indien de speler met een Bloeding de wedstrijd niet kan voortzetten binnen een redelijke tijd, dan kent de scheidsrechter de wedstrijd toe aan de speler met een Bloeding.

Als dezelfde Bloeding wederom optreed, buiten de schuld of dankzij de schuld van beide spelers, dan krijgt de speler met de Bloeding, dan krijgt deze wederom een redelijke tijd om van deze Bloeding te herstellen en verbinden. Als het bloeden niet verholpen kan worden, dan kent de scheidsrechter de wedstrijd toe aan de speler met een Bloeding.

Als dezelfde Bloeding wederom optreed door een actie zelf veroorzaakt door de speler met een Bloeding, dan is er geen hersteltijd mogelijk. De speler kan dan alleen een game opgeven om zo de tijd tussen games door te gebruiken om te herstellen en verbinden. Indien een speler na een redelijke tijd of de gestelde tijden, niet verder kan met spelen, dan wordt de wedstrijd toegewezen aan de tegenstander van de speler met een Bloeding.

14.4.3.2. Wanneer een Bloeding ontstaat als gevolg van opzettelijk gevaarlijk spel door de tegenstander.

Regel 15: Een Conduct moet worden gegeven en de scheidsrechter kent de wedstrijd toe aan de speler die een Bloeding oploopt.

14.4.4. Wanneer de wedstrijd is onderbroken, moet de baan schoongemaakt worden EN moet kleding met bloedvlekken vervangen worden.

« Terug