Stap voor de sportsector, voorlopig nog geen binnensport

Algemeen

Stap voor de sportsector, voorlopig nog geen binnensport

Dinsdag 23 februari 2021 heeft het kabinet opnieuw een persconferentie gegeven omtrent de COVID-19 situatie in Nederland. Daarin kondigde het kabinet enkele kleine versoepelingen aan, waaronder voor de sportsector. Toch zullen squashcentra tot en met 15 maart 2021 haar deuren gesloten moeten houden.

Sport als onderdeel van de oplossing

Onder die positionering trok de sportsector de afgelopen tijd op samen met de betrokken ministeries en andere belangenorganisaties, met als resultaat dat steeds meer wordt ingezien welke rol sport in de samenleving vervult en/of juist nu kan vervullen. Daarom heeft het kabinet besloten de mogelijkheden in de buitensport te verruimen. Zo kunnen jongeren nu tot en met 26 jaar sporten in grotere groepen. 

 

Helaas werd ook bekend dat binnensport tot en met 15 maart 2021 nog niet mogelijk is, inhoudende dat aanbieders van squash haar deuren nog steeds gesloten moeten houden.

 

Tom Lucas, directeur SBN: ‘’We hebben als sportsector een stap gezet, maar nog niet de gewenste kijkend naar het profiel van de squashsector. De topsport mogelijkheden alsmede de individuele eredivisie hebben samen met de verantwoorde openstelling van de centra afgelopen jaar laten zien dat óók de squashsport op verantwoorde wijze open kan. In de komende periode blijven we poneren dat sport juist onderdeel is van de oplossing en dat de squashsport hier zich ook bij uitstek voor leent’’.

 

Uitdagingen nemen toe

Dat de maatregelen grote gevolgen hebben voor de getroffen branches in Nederland staat als een paal boven water, zo ook in de (binnen)sportsector. Naast de financiële schade die de ‘coronacrisis’ met zich meebrengt, zijn er nog andere uitdagingen in de sportsector. NOC*NSF publiceerde afgelopen week een rapport over de sportdeelname in Nederland die een ongekend dieptepunt bereikte. 

 

Naast de financiële en sportieve uitdagingen, liggen er nog een aantal andere uitdagingen op de loer. Rogier van Veen, breedtesport en innovatie SBN hierover ‘’Met het verlengen van de maatregelen staat de squashsector al ruim een half jaar (190 dagen) stil in nog geen jaar tijd. De kwart miljoen squashers zijn in die periode andere sporten gaan beoefenen en het is dan ook de vraag óf deze sporters terugkeren naar de squashsport. Daar gaan we onze aanbieders zo goed mogelijk bij ondersteunen.’’

 

Om ervoor te zorgen dat de squashsport zo veel als mogelijk intact blijft, dan wel net als in delen van 2020 kan groeien, werkt SBN opnieuw aan diverse plannen. Zodat als het weer (verantwoord) kan, de sport en haar belanghebbenden er klaar voor zijn. Daarover gaat het op korte termijn in gesprek met aanbieders van squash en andere belanghebbenden.

« Terug