COVID-19 & Squash | Corona toegangsbewijzen vanaf zaterdag verplicht

Algemeen

COVID-19 & Squash | Corona toegangsbewijzen vanaf zaterdag verplicht

Squash Bond Nederland heeft op dinsdag 2 november kennisgenomen van de persconferentie van het kabinet rondom het coronavirus. Tijdens deze persconferentie zijn er een aantal wijzigingen bekendgemaakt die ingaan per zaterdag 6 november a.s., deze wijzigingen hebben een impact op de squashsector en worden hieronder nader toegelicht.

 

Per zaterdag 6 november a.s. wordt een coronatoegangsbewijs (verder: CTB) binnen squashaccommodaties verplicht. De CTB is óók bekend onder dé noemer ‘QR-code’ waarmee kan worden aangetoond of men gevaccineerd, getest of COVID-19 recent heeft doorgemaakt. Meer informatie over het CTB is via deze link terug te vinden. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht vanwege het gebruik van een CTB. Naast deze maatregelen wordt het gedeeltelijk thuiswerken weer de norm, waar aanbieders van squash mee te maken hebben.

 

Coronatoegangsbewijs rijmt niet, bereidheid laag

Squash Bond Nederland werkte in april van dit jaar reeds mee aan een pilot vanuit de overheid om het gebruik van een CTB in de sportsector te testen en maakte zich toen, mede na onderzoek, al zorgen. Tom Lucas, directeur SBN hierover: ‘’We maken als samenleving niet alleen nu een gezondheidscrisis door, maar door extra drempels op te werpen om te gaan sporten, wakkert de volgende gezondheidscrisis zich aan. In april concludeerden we reeds dat er een relatief lage testbereidheid was, daarnaast zagen we een enorme dip in de intentie om te sporten en daarmee de sportparticipatie. Sport is onderdeel van de oplossing, dat de sportsector nu deze maatregelen wordt opgelegd rijmt niet bij de lessen die we de afgelopen anderhalf jaar geleerd hebben.’’

 

CTB bij competities, toernooien & activiteiten

SBN begrijpt dat de squashsector momenteel vragen heeft over het gebruik van een CTB bij competities, toernooien en andere activiteiten. SBN werkt momenteel achter de schermen hard aan een protocol in samenwerking met andere sportbonden en verwacht dit in de loop van de week te publiceren. 

 

Aanbieders geïnformeerd, compensatie op tafel

Aanbieders van squash zijn reeds geïnformeerd over de vernieuwde maatregelen alsmede de oproep van de gezamenlijke sportsector voor een compensatie van onder meer squashaanbieders.

 

Rogier van Veen SBN breedtesport & innovatie hierover: ‘’Aanbieders van squash conformeren zich aan het overheidsbeleid, maar worden door dit beleid op extra kosten gedreven, dit terwijl de inkomsten uit sport en horeca gaan teruglopen. In samenwerking met Platform Ondernemende Sport en NOC*NSF hebben wij bij de betrokken ministeries onze zorgen geuit vanuit financieel en sportief oogpunt.’’

 

SBN conformeert zich aan het opgelegde overheidsbeleid, maar bekijkt met samen met de sportsector en overheid naar werkbare oplossingen. Waar nodig zal SBN proactief handelen om onwenselijke situaties te voorkomen, maar vraagt tevens begrip en coulance aan gemeenten en betrokken instanties voor haar controlebeleid in relatie tot de snel gevraagde implementatie alsook in relatie tot de vrijwilligers die in de squashsector met de beste intenties actief zijn.

 

Zodra er door SBN protocollen gepubliceerd zijn en/of andere relevante informatie is voor aanbieders, squashers, organisatoren en andere betrokkenen, zal deze worden gedeeld via squash.nl of via de daarvoor bestemde kanalen. 

 

« Terug