Squashsector voor derde maal op slot | COVID-19 Update

Algemeen

Squashsector voor derde maal op slot | COVID-19 Update

Squash Bond Nederland (SBN) heeft op zaterdag 18 december 2021 kennisgenomen van de persconferentie van het kabinet aangaande de actualiteiten rondom COVID-19. Bij besluit van het kabinet dienen vele sectoren waaronder de squashsector haar deuren opnieuw te sluiten.

Nadat eerder deze week de avondklok-lockdown tot en met 14 januari werd verlengd, scherpt het kabinet vier dagen later het beleid aan. De binnensportsector moet opnieuw dicht, ditmaal tot en met 14 januari 2022. Onbegrijpelijk volgens SBN directeur Tom Lucas: ‘’De zorgsector levert een ongelofelijke prestatie en vormt momenteel het hart van de samenleving, maar dat sport en bewegen de levensslagader is, dringt nog onvoldoende door in Den Haag. Tijdens de avondlockdown zagen we een afname van 42% in het aantal baanreserveringen en ging 30% van de Nederlanders minder sporten. Hoewel sport en bewegen onderdeel is van de oplossing, vrezen we niet alleen voor de vitaliteit van de Nederlander, maar ook voor de verdere gevolgen van de sport’’.

 

Het kabinet ziet wel ruimte om de buitensport beperkt open te houden. Eveneens een onbegrijpelijke beslissing volgens SBN directeur Tom Lucas: ‘’Het lijkt erop dat we in een soort vicieuze cirkel zijn beland waarin Den Haag niet leert van het verleden. Eerdere lockdowns hebben al aangetoond dat maar een klein deel van Nederland actief blijft als alleen de buitensport mogelijk is, 6 miljoen binnensporters worden wederom buitenspel gezet. Dit besluit draagt daarom niet tot nauwelijks bij aan het weerbaar houden van Nederland en zorgt voor verdeeldheid binnen de sportsector. Wat ons betreft dan ook niet uitlegbaar.’’

 

 

Naast de effecten ten aanzien van de gezondheid, is namelijk ook de financiële impact voor aanbieders van squash zorgelijk te noemen. De squashsector liep in 2020 reeds 42% omzet mis, op basis van de verlengde avondlockdown verwachtte de squashsector dit jaar 39% minder omzet te draaien. Ook in 2022 zal er een negatieve start zijn, juist in een periode waarin de squashsport normaal gezien floreert. 

 

Rogier van Veen, SBN breedtesport en innovatie over de financiële zorgen van de sector ‘’De liquiditeitspositie komt verder onder druk te staan, aanbieders krijgen moeilijk de kans om buffers op te bouwen om de toekomstige schulden af te lossen en zullen zich gaan afvragen of continueren nog zinvol is. De sportinfrastructuur komt door dit overheidsbesluit onder nog grotere druk te staan. We begrijpen dat het maken van keuzes lastig is, maar reguliere sportbeoefening voor iedereen openhouden zou een no-brainer moeten zijn.’’ 

 

SBN zet zich achter de schermen hard in samenwerking met onder andere Platform Ondernemende Sport en NOC*NSF hard in voor de belangen van de squashsector en daarmee sportsector. Aanbieders zijn reeds geïnformeerd via de daarvoor bestemde kanalen. SBN gaat na het weekend met organisatoren van competities en toernooi op zoek naar alternatieven. Zodra hier meer over bekend is zal het hierover communiceren via haar kanalen en de wedstrijdleiders van de clubs.

« Terug