Sportwereld in actie, maak sport nú essentieel!

Algemeen

Sportwereld in actie, maak sport nú essentieel!

Op dinsdag 11 januari is de Nederlandse sportsector in actie gekomen om de sport toe te voegen aan de lijst van essentiële dienstverlening en daarmee de sportsector weer te (her)openen. SBN kwam in Den Haag in actie in samenwerking met andere belangenvertegenwoordigers van de sport waaronder NLActief, Platform Ondernemende Sportaanbieders, NOC*NSF en andere sportbonden.

 

Op de eerste formele werkdag van het nieuwe kabinet overhandigde de sportsector de petitie ‘erken de sport’ die onder aanvoering van NLActief is opgestart. De nieuw geïnstalleerde minister voor onder andere sport, Conny Helder, nam de petitie die inmiddels zo’n 350.000 keer getekend is in ontvangst. Naast de overhandiging van de petitie kwamen diverse prominente Nederlanders, zoals Joop Alberda en prof. Erik Scherder, en politieke partijen (met een hart voor sport) samen. Enkele sporten waaronder squash waren fysiek aanwezig om de actie extra elan te geven.

 

 

 

Tom Lucas, directeur SBN over deze actie: ‘’We kunnen niet langer blijven zitten en moeten als sportsector opstaan. Zowel voor de belangen van onze aanbieders, maar bovenal voor de belangen van Nederland. Sport is een onderdeel van de oplossing, niet alleen in de corona-pandemie, maar ook in een andere pandemie die al sinds 2012 gaande is ‘de inactieve leefstijl’. Het signaal dat we vandaag afgeven, samen met 350.000 medeondertekenaars, laat zien wat het belang van sport is.’’

 

Waarom deze actie?

De (binnen)sportsector is sinds de uitbraak van de corona-pandemie 308 dagen gesloten geweest, net als vele andere sectoren. Het vreemde is echter dat sport wezenlijk onderdeel van de oplossing is. Sport zorgt voor weerbaarheid en preventiekant, zowel fysiek als mentaal. Een deel van de intensive care patiënten kampt namelijk met overgewicht, daarnaast is er een relatie te zien tussen inactiviteit, leefstijlaandoeningen, psychische uitdagingen en ziektebeeld van corona. Kortgezegd: sport is een natuurlijke booster van het afweersysteem.

 

Daarnaast heeft het mogelijk maken van sport ook diverse andere effecten. Investeren in sport betaalt zich namelijk terug in minder zorgkosten, verhoogt het zelfvertrouwen, laat Nederlanders beter in hun vel zitten. Hoewel het mogelijk is om buiten te wandelen of een stuk hard te lopen, blijkt uit cijfers dat de sportparticipatie gedaald is tot een zorgelijk niveau. 52% van de volwassenen en 62% van de jongeren is minder gaan sporten of zelfs gestopt. 

 

Oorzaken hiervoor zijn het gemis aan sociale interactie of het niet beoefenen van de eigen geliefde sport. Squash is daar een goed voorbeeld van, daar het zeer veel uitdagingen met zich mee brengt om buiten in de openbare ruimte te squashen. De Tweede Kamer zag eind december in dat sport essentieel is, maar het kabinet had tijd nodig om onderzoek te doen. De sportsector komt daarom nu, enkele weken later, in actie om het belang van sport te duiden.

 

  

« Terug