Aanpassingen aan SBN-competities dankzij resultaten Competitie onderzoek

Algemeen

Aanpassingen aan SBN-competities dankzij resultaten Competitie onderzoek

In juni is het Nationaal Competitie Onderzoek uitgezet onder alle competitiespelers van het seizoen 2021/2022. Het onderzoek heeft ten doel de competitie-formats nog beter af te stemmen op de veranderende wensen en behoeften. Mede dankzij de grote respons, waar SBN de deelnemers dankbaar voor is, voert SBN per seizoen 2022/2023 enkele wijzigingen door.

Resultaten

Hoewel seizoen 2021/2022 een seizoen was waarin de competitie onder lastige omstandigheden kon worden afgerond, waardeerden de squashers de competitie gemiddeld met een 7,2. Een positief resultaat zeker ook in combinatie met de grotendeels positieve reacties over de omgang met de Coronamaatregelen. Joost Vennema, Competitieleider SBN, over het onderzoek: ‘’Naast de resultaten die relevant zijn voor de ontwikkeling van de competitie zie ik ook punten naar voren komen waar ik persoonlijk erg blij van word. Zo waardeerde ruim 80% van de competitiespelers vooral de gezelligheid van competitie avonden en wordt de sportiviteit van een competitiewedstrijd met een 8,2 beoordeeld. Dat is een groot compliment voor de hele squash community en iets waar we echt trots op mogen zijn!’’

 

Het competitie onderzoek is één van de belangrijke graadmeters om te achterhalen wat veranderingen benodigd zijn en om te monitoren of de eerder gestarte ontwikkelingen het gewenste effect hebben. De belangrijkste resultaten zijn in dit document gepubliceerd. Naast het competitie onderzoek staat SBN veelvuldig in contact met teamcaptains, competitieleiders van clubs en clubmanagers. Hierdoor wordt op diverse manieren achterhaald en geverifieerd hoe de competitie verbeterd kan worden ten gunste van de squashers. 

 

Aanpassingen seizoen 2022 - 2023

Op basis van het onderzoek worden de competities komend seizoen (2022/2023) op een aantal punten gewijzigd of worden pilots doorgezet. De resultaten die hiervoor het meest relevant zijn, zijn in het rapport gepubliceerd. Hieronder wordt toegelicht waar SBN de komende tijd mee aan de slag gaat en welke wijzigingen doorgevoerd worden.

 

  • Drie speelsters in de Dames Promotieklasse na succesvolle pilot

In het afgelopen seizoen is er pilot geweest waarin  een teamwedstrijd in de Dames Promotieklasse uit drie individuele partijen bestaat. Deze pilot is positief ontvangen en dus wordt dit vanaf komend seizoen structureel. In de Dames Tweede- en Eerstedivisie is er een duidelijke voorkeur voor teams bestaande uit vier personen/wedstrijden en dus zal dit in deze competities zo blijven.

 

 

  • 5x invallen bij een ander team

Vanwege de vele Coronabesmettingen is afgelopen seizoen het maximale aantal invalbeurten verhoogd van drie naar vijf keer. Uit gesprekken met competitieleiders, teamcaptains en uit de opmerkingensectie in het onderzoek bleek dat er een grote behoefte is om dit komend seizoen op vijf te laten staan. Dit voorstel vanuit de squash community wordt overgenomen.

 

  • Kennis van scheidsrechters

De kennis van spelers die tellen in de reguliere competitie wordt gemiddeld met een 6,6 beoordeeld, toch blijkt tevens uit het onderzoek dat er in alle geledingen ruimte is voor verbetering hieromtrent Om het spelplezier nog verder te bevorderen worden competitiespelers komend seizoen gestimuleerd om hun spelregelkennis te vergroten. SBN is hiervoor een samenwerking aangegaan met World Squash Officiating. Op een modern online platform kan iedereen een korte cursus volgen. Hiermee vergroot je jouw spelregelkennis vergroot, leer je betere beslissingen nemen en vergroot je jouw zelfvertrouwen als scheidsrechter. Ook hierover volgt snel meer informatie!

 

  • Dubbelcompetitie

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van de competitiespelers ook graag deel zou willen nemen aan een Dubbelcompetitie. Daarom gaat SBN de tweede seizoenshelft met een pilot starten om naast de reguliere wedstrijden ook een dubbelcompetitie te spelen. Deze wedstrijden vinden plaats tijdens een reguliere competitie avond. Houdt de communicatie van SBN hiervoor in de gaten want meer informatie hierover volgt snel.

 

  • SBN.toernooi.nl

Sinds dit seizoen organiseert SBN de competitie volledig online. Dit was een enorme stap in het verbeteren van de competitie organisatie. Ondanks dat er nog best wat verbeterd kan worden, ziet 62% van de teamcaptains het gebruik van SBN.toernooi.nl als vooruitgang. Dit laat zien dat SBN op het gebied van digitalisering de juiste weg is ingeslagen en zal deze weg voortzetten en periodiek verbeteren.

 

  • Ranking

Naast de positieve ontwikkelingen, zijn competitiespelers op dit moment niet tevreden over de ranking en SBN deelt die mening. Daarom wordt er al een tijd gewerkt aan een nieuwe ranking met bijbehorende algoritmen. SBN heeft zichzelf ten doel gesteld om vanaf september een nieuwe ranking te publiceren die een verbeterde weergave geeft van het huidige vormniveau. Deze zal eerst als ‘schaduw-ranking’ gebruikt worden voordat hier volledig op wordt overgegaan om zo spelers de tijd te geven te wennen aan de nieuwe berekening. Meer informatie hierover volgt.

« Terug