Ongelukkige dag Nederlanders op British Junior Open

Algemeen

Ongelukkige dag Nederlanders op British Junior Open

Van woensdag 20 juli tot en met zondag 24 juli wordt in Nottingham de British Junior Open gespeeld, het toernooi dat voor de jeugd geldt als het officieuze Wereld Kampioenschap. Het toernooi waar in het verleden alle grote namen aan deelnamen, kent dit jaar drie Nederlandse deelnames in de junioren onder 19 categorie.

Naomi Nohar strand tevreden in kwartfinales

In de kwartfinale van de British Junior Open wachtte voor Naomi Nohar een loodzwaar duel tegen de Amerikaanse Lucie Stefanoni, die geldt als een van de topfavorieten in het damestoernooi. De als tweede geplaatste Amerikaanse bezet inmiddels de 83e plaats op de wereldranglijst bij de senioren, maar Nohar [PSA, 179] liet zien geen angst te kennen. In een zeer gelijk opgaande eerste game trok de Amerikaanse nipt aan het langste eind. In de resterende twee games liet Nohar bij vlagen zien prima mee te kunnen in het spel en was dan ook ondanks haar verliespartij tevreden over haar eigen optreden.

 

Voor de als 5/8e geplaatste Nohar gaat het toernooi verder om de plaatsen 5 tot en met 8, daarin neemt ze het op zaterdag op tegen outsider Tanishka Jain [17/23]. De speelster van Indische komaf wist twee keer verrassend te winnen en legde het in de kwartfinale af tegen de als ¾ geplaatste Engelse Torrie Malik. Op zaterdag om 15:00 uur lokale tijd nemen de twee het tegen elkaar op in Nottingham.

 

Uitslagen Naomi Nohar

Tweede ronde            11-5, 11-7, 11-8 winst tegen Olivia Besant [ENG, 9/12]

Kwartfinale                 10-12, 6-11, 5-11 verlies tegen Lucie Stefanoni [USA, 2]

 

Hofman legt het af, Damming laat kansen liggen 

Net als in het damestoernooi, waren ook de Nederlandse mannen ongelukkig. Sebastiaan Hofman ging na een sterk optreden in het hoofdtoernooi onderuit in de derde ronde en was daardoor veroordeeld voor de plaatsen 9 t/m 16. De als 9/12 geplaatste Nederlander nam het vrijdag op tegen Rishi Srivastava. De Amerikaanse jeugdspeler kende een plaatsing 17/20 maar liet reeds zien in vorm te zijn mede door een sterk optreden tegen de Engelse Jonah Bryant [3/4]. 

 

Hofman deed wat hij kon, maar legde het onfortuinlijk in drie games af tegen de Amerikaan en gaat nu op voor de plekken 13 t/m 16. Op zaterdag neemt hij het daarin op tegen Arav Bhagwati, die uit het hoofdtoernooi werd geslagen door de nummer 1 van de plaatsingslijst. De twee zouden één keer eerder tegen elkaar spelen op de Dutch Junior Open in 2020, toen ging Hofman er met een walk-over vandoor. Om 12:00 uur nemen de twee het voor het eerst tegen elkaar op.

 

De derde Nederlander die in het toernooi in actie komt is de 17-jarige Rowan Damming. Damming die op de Dutch Junior Open niet kon deelnemen door een blessure, is bij het prestigieuze toernooi als een van de topfavorieten geplaatst. Daar Damming [2] in zijn eerste wedstrijden weinig moeite had, liep de kwartfinale slecht af voor de Nederlander. 

 

 

De Engelse Hassan Khalil [5/8] kroonde zich begin juli nog tot winnaar van de German Junior Open en liet in Nottingham zijn vormbehoud zien. Op donderdag bereikte de Engelsman de kwartfinale in vijf games en ook de kwartfinale tegen Damming werd een lange wedstrijd. Khalil trok de eerste twee games naar zich toe mede door de fouten die Damming maakte voortkomend uit zijn scherp geplaatste ballen. 

 

In het derde bedrijf van de wedstrijd herstelde Damming zich, controleerde het spel vanaf de T en liet zien waarom hij als nummer twee in het toernooi geplaatst is. In de vierde game liet Damming opnieuw geen spaan heel van de Engelsman en in de vijfde leek het spel bij een stand van 9-3 gespeeld. Damming kreeg vijf wedstrijdpunten, maar kreeg de wedstrijd niet over de streep. Khalil kwam met 13-11 langszij en plaatste zich verrassend voor de halve finale. Damming resteert de plaatsen 5 t/m 8 en neemt het daarin op tegen Samuel Osborne-Wylde [3/4] die eveneens verrassend uit het hoofdtoernooi werd geslagen. Om 15:45 uur lokale tijd kruisen beide topspelers elkaar in Nottingham.

 

Uitslagen Sebastiaan Hofman [9/12]

Tweede ronde            11-6, 11-3, 11-3, winst tegen Oliver Ramsey [ENG]

Derde ronde               6-11, 11-8, 12-10, 11-8 verlies tegen Franklyn Smith [ENG, 5/8]

Ronde 9-16                 4-11, 7-11, 5-11 verlies tegen Rishi Srivastava [USA, 17/20]

 

Uitslagen Rowan Damming [2]

Tweede ronde            11-2, 11-9, 11-7 winst tegen Thomas Ramsay [ENG]

Derde ronde               9-11, 11-3, 11-3, 11-7 winst tegen Adam ElShazly [ENG]

Kwartfinale                 8-11, 11-13, 11-3, 11-1, 11-13 verlies tegen Hassan Khalil [ENG, 5/8]

 

« Terug