Rowan Damming wereldkampioen junioren squash

Algemeen

Rowan Damming wereldkampioen junioren squash

Van donderdag 11 augustus tot en met dinsdag 16 augustus vonden in Nancy, Frankijk, de Individuele Wereld Kampioenschappen Junioren plaats. Daarin wist Rowan Damming voor het eerst in de Nederlandse historie wereldkampioen te worden na een zeer sterk optreden in de finale tegen de Engelsman Finnlay Withington.

 

Sterk toernooi voor Damming

Damming begon zijn toernooi sterk door relatief gemakkelijk van Paarth Ambani (India) en Franklyn Smith (England) te winnen. Het echte vuurwerk voor Damming begon vanaf zaterdag waar Damming het opnam tegen Denis Gilevskiy, winnaar van de Dutch Junior Open. In drie games gekend door lange rally’s trok Damming het duel volledig naar zich toe en schreef daarmee geschiedenis. Damming bereikte als eerste Nederlander ooit de kwartfinale van een Wereld Jeugd Kampioenschap. 

 

Damming’s unieke reis hield echter nog niet op. Op de 17-jarige Nederlander - die verbaasd was over zijn hoge ‘seeding’ vooraf – stond geen maat. In zijn kwartfinale speelde Damming tegen de Colombiaan Juan Jose Torres Lara een van zijn mindere wedstrijden in het toernooi. Van de 36 verloren punten, werden er 31 toegeschreven door een onnodige fout van Damming, ondanks dit ongekende aantal wist Damming in vier games te winnen. Die fout maakte Damming in de halve finale niet nog eens.

 

Tegen de Egyptenaar Mohammed Zakaria speelde de Nederlander een zeer intense wedstrijd op het bloedhete centercourt van TSB Jarville. Na de eerste game verloren te hebben, trok Damming de Marathon-tiebreak in de tweede met 17-15 naar zich toe, waarna Damming ontketend was en zijn plek in de finale bereikte met slechts drie verloren games in het gehele toernooi.

 

Damming overtuigend naar WK Goud

De finale was een replay van de finale op het Europees Kampioenschap in April van dit jaar. Toen wist Finnlay de finale ten koste van Damming te winnen, Damming liet dan ook duidelijk zien dat er nog een appeltje te schillen was. Damming controleerde en dicteerde het spel van meet af aan en snelde naar een 1-0 voorsprong. 

 

In de tweede game nam Damming direct weer de leiding, maar door enkele persoonlijke fouten in korte tijd kwam de Engelsman terug in de wedstrijd en kwam zelfs op gamepoint. Vanaf dat moment liet Damming zien als een ware kampioen te spelen en trok de tweede game naar zich toe tot grote vreugde van het Nederlandse deel van het publiek. In de derde game bewoog Damming ongekend snel en haalde elke bal. Op zijn eerste eerste matchball sloeg Damming dan ook direct toe en schreef daarmee ongekende geschiedenis voor de Nederlandse squashsport door als eerste Nederlander ooit een WK finale te winnen.

 

 

Alles valt op z’n plek voor Damming

Damming zelf keek zeer tevreden terug op zijn finale ‘’Ik speelde een goede finale, bewoog goed en mijn slagen zaten er – in het bijzonder mijn drops – goed op. Ik ben ongelofelijk trots, maar kan het eigenlijk nog niet helemaal bevatten. Voor mijn gevoel valt alles na dit seizoen op zijn plek’’. Damming doelde daarmee op de vroege uitschakeling op het NK en de British Junior Open, de verloren EK Jeugd Finale en zijn blessure op de German Junior Open waardoor Damming de Dutch Junior Open mistte. 

 

Ook voor coach Sjef van der Heijden moet de prestatie van Damming nog landen. ‘’Rowan kwam op zijn 8e via een scholenproject in aanraking met squash, wie had durven dromen dat we hier vandaag zouden staan. Ik ben trots op Rowan dat hij hier als 17-jarige als winnaar wegloopt, maar we gaan gewoon weer verder om zijn volgende droom te verwezenlijken’’.

 

Ook Tom Lucas directeur SBN is lyrisch over de prestatie van Damming: ‘’Een fantastische mijlpaal en historische titel die met geen woorden te beschrijven is. Velen zagen het potentieel van Damming en ondersteunden hem in zijn reis, deze prestatie is de beloning voor zijn harde werken. Zaterdag 16 augustus 2022 gaat voor de Nederlandse squashsport de geschiedenisboeken in als een dag om nooit te vergeten’’.

 

 

« Terug